Pažítka
PAŽÍTKA
PAŽÍTKA
* Pažítka je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach a u záhradkárov.
* Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, provitamínu A, vitamínov zo skupiny B (najmä B1 a B2), minerálnych látok, najmä Ca, a éterických olejov obsahujúcich síru, ktorá spôsobuje typickú chuť pažítky.
* Drobnú cibuľku pažítky často ani nepoznáme, zostáva skrytá pod zemou.
* Čerstvé listy, biologicky hodnotné korenie, môžeme mať po celý rok.
*V lete zo záhrady, v zime z rastlín rýchlených na okne.
* Pažítka je trváca, mrazuvzdorná zelenina.
* Rastliny sa nevyskytujú ojedinele, ale tvoria bujné trsy drobných jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15 – 30 cm dlhé rúrkovité listy.
* Ich hrúbka je 1,5 – 3,0 mm.
* Výška pažítky a mohutnosť trsov závisí od prostredia, v ktorom sa pestuje.
* Silnejšie trsy pažítky kvitnú už druhý rok po sadení.
* Duté, tenké byle majú okolíky s ružovofialovými kvetmi, ktoré rozkvitajú v máji až júli.
* Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina.
* Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje.
* Rozkvitnú iba trsy, z ktorých nezrezávame vňať.
* Semeno dozrieva v auguste a septembri.
* Rozmnožujeme ju generatívne - semenami, a vegetatívne - delením.
* Výhodná je sejba skoro na jar. Rastliny sú v roku sejby slabšie.
* Na rýchlenie sú vhodné silné, husté trsy od druhého roku pestovania.
* Rastliny použité na rýchlenie nahradíme rozdelením zostávajúcich bujnejších trsov na menšie časti.
Mňam, už sa teším na ňu :)
Ak sa chcete podeliť o vaše skúsenosti s pestovaním niekorých rastlín, alebo kvetov napíšte do príspevkov :) .... môžete tam napísať váš obľúbený kvet alebo bylinku :)